هلدینگ رسا

پیمانکاری ساختمان

اغلب ما در پروژه‌های ساخت و ساز با عبارت پیمانکاری ساختمان برخورد کرده‌ایم. بسیاری از پروژه‌های در حال ساخت در شهر یا اطراف محل سکونت ما توسط گروهی از مهندسان که در این زمینه دارای تخصص هستند، اجرا می‌شود.

اقداماتی که جهت برنامه‌ریزی و اجرای عملیات ساخت و ساز صورت می‌گیرد، توسط شرکت پیمانکار اجرا می‌شود و در حوزه فعالیت پیمانکاران ساختمان است. افراد یا شرکت‌هایی که به عنوان پیمانکار اقدام به ساخت پروژه‌های ساختمانی می‌کنند، توانسته‌اند اعتماد کارفرما را جلب کنند.

قراردادهای پیمانکاری ساختمان صرفا در حوزه ساخت و ساز پروژه‌های مسکونی نیستند. بلکه می‌توان برای ساخت بازار خرید، راه‌اندازی واحدهای تفریحی یا فرهنگی، تونل‌ها یا حتی بزرگراه‌ها از پیمانکاران ساختمان کمک گرفت تا بتوانند با توجه به تخصص‌های خود پروژه‌ها را به بهترین شکل تکمیل کنند.

به منظور کسب بهترین نتیجه در پروژه‌های مختلف، باید از متخصصان آن حوزه استفاده کرد. به عنوان مثال برای اجرای پروژه‌های عمرانی لازم است از پیمانکارانی که در زمینه عمرانی فعالیت می‌کنند، کمک گرفت. کار کردن شرکت‌های پیمانکاری در یک حوزه خاص و مشخص باعث می‌شود تخصص آن‌ها افزایش پیدا کند و بالطبع راندمان کار آن‌ها بالاتر برود. ما را همراهی کنید که قصد داریم به صورت کامل به مبحث پیمانکاری و جزئیات آن بپردازیم.

پیمانکاری ساختمان چیست؟

کلیه فعالیت‌هایی که در زمینه ساخت و ساز ساختمان مسکونی، صنعتی یا تجاری هستند، پیمانکاری ساختمان نامیده می‌شوند. در این پروسه یک شخص یا یک شرکت پیمانکاری مسئولیت تهیه مصالح مورد نیاز در ساخت و ساز، حمل و نقل، ساخت و تکمیل پروژه را براساس قرارداد رسمی بر عهده می‌گیرد.

در قراردادی که بین کارفرما و پیمانکار منعقد می‌شود، کارفرما تمام مراحل اجرای پروژه را به پیمانکار می‌سپارد. به این ترتیب پیمانکار باید بتواند نسبت به مدیریت هزینه‌های صورت گرفته، برنامه‌ریزی برای انجام امور، نحوه ساخت پروژه و تخمین زمان اتمام پروژه اقدام کنید.

شرکت‌های فعال در زمینه پیمانکاری ساختمان، از تیمی متخصص و مجرب برخوردار هستند و تمام تجهیزات و ابزارآلات مورد نیاز را در اختیار دارند. در صورتی که هر یک از بخش‌های پروژه به گروهی متخصص سپرده شود، بهره‌وری کار افزایش می‌یابد.

وظایف پیمانکار ساختمان با توجه به قرارداد منعقد شده با کارفرما می‌تواند متفاوت باشد. در صورتی که قرارداد پیمانکار به طور عمومی توافق شود، پیمانکار موظف است تمام کارهای پروژه را انجام داده و آن را به صورت کامل به کارفرما تحویل دهد. اما اگر قرارداد به صورت جزئی انجام شده باشد، پیمانکار صرفا مراحل توافق‌شده را اجرا می‌کند.

در حقیقت پیمانکار نماینده کارفرما در مدیریت و اجرای پروژه محسوب می‌شود که کلیه وظایف پیمانکار تهیه نقشه‌های پروژه، دریافت مجوزهای ساخت و ساز، تهیه و آماده کردن مصالح، تهیه ماشین‌آلات و تجهیزات، استخدام نیروی کاری، محوطه‌سازی، حفظ امنیت نیروی کاری و رعایت مسائل محیط زیستی است.

شروع پیمانکاری ساختمان

امروزه با توجه به رقابت تنگاتنگی که بین شرکت‌های پیمانکاری ساختمان وجود دارد، شرکت‌های بی‌تجربه که از دانش و مدیریت خوبی برخوردار نباشند، از دور رقابت خارج می‌شوند و توان ایستادگی ندارند. به این ترتیب لازم است پیمانکاران ساختمان برای شروع کار رویکردهای جدید و اصولی در پیش بگیرند. رویکردهایی که در شروع کار پیمانکاری باید مورد توجه قرار گیرند، به ترتیب زیر است.

مشخص کردن حوزه فعالیت پیمانکاری ساختمان

به منظور شروع پیمانکاری ساختمان، لازم است پیمانکار حوزه فعالیت خود را مشخص کند و در همان حوزه مشغول به کار شود. پیمانکار می‌تواند با توجه به تجربه، تخصص و علاقه خود یکی از حوزه‌های طراحی، اجرا یا نظارت را براساس روحیات خود انتخاب کند.

بزرگترین و مهم‌ترین حوزه‌ای که در پیمانکاری بخش عمران و ساختمان وجود دارد، اجرا است. این بخش علاوه‌ بر سودآوری بالاتر، از سختی و زحمت بیشتری نیز برخوردار است. همچنین بخش کارگاهی نیز دردسر و سختی زیادی دارد.

بخش‌های اصلی کار ساختمان‌سازی مربوط به انجام کارهای سفت‌کاری، طراحی اسکلت ساختمان، پیمانکاری عمومی، اجرای ساختمان‌های پیش‌ساخته، نازک‌کاری و تاسیسات است. پیمانکاران می‌توانند با توجه به علاقه و تخصص خود یکی از حوزه‌ها را در کار خود انتخاب کنند.

شناخت الزامات حوزه کاری خود

زمان شروع شغل پیمانکاری ساختمان فراز و نشیب‌های فراوانی وجود دارد که پیمانکار با گذر زمان می‌تواند آن را بهتر بشناسد و تجربیات خود را افزایش دهد. این تجربیات در کنار دانش و تخصص می‌تواند در کار پیمانکاری بسیار کمک‌کننده باشد. پیمانکاران باید روزانه زمانی را به مطالعه در حوزه فعالیت خود اختصاص دهند تا به‌روز باشند و پیشرفت کنند.

دریافت مجوزهای لازم برای کار

افرادی که قصد دارند پیمانکاری را شروع کنند، لازم است مجوزهایی را دریافت کنند. دریافت این مجوزها به همراه شرکت در کلاس‌های فنی و اجرایی و کار در پروژه‌های ساخت و ساز می‌تواند تجربیات پیمانکار را افزایش دهد و احتمال موفقیت او را بیشتر کند.

انتخاب ترکیبی از مهندسی و بازاریابی

افراد یا شرکت‌هایی که به عنوان پیمانکار در ساختمان‌ها فعالیت می‌کنند، باید بتوانند علاوه بر کارهای ساخت و ساز، به بازاریابی نیز بپردازند. این کار باعث می‌شود آن‌ها با ایجاد شبکه‌ای برای خود، از قدرت فضای مجازی بهره ببرند و در بازار رقابت باقی بمانند.

از این‌رو پیمانکاران می‌توانند در گروه‌هایی که با کارشان مرتبط است، عضو شوند، خود و یا شرکت پیمانکاری را به دیگران معرفی کنند و از آخرین اخبار مربوط به صنعت خود مطلع شوند. به این ترتیب توصیه می‌شود آن‌ها ارتباطات خود را با اطرافیان حفظ کنند تا بتوانند علاوه بر گرفتن پروژه‌های مختلف، در آینده از طریق بازاریابی رشد و توسعه پیدا کنند.

پیشرو بودن در کار خود

پیمانکاران ساختمان باید تلاش کنند در حوزه فعالیت خود بهترین باشند. با وجودی‌که رقابت در عرصه پیمانکاری ساختمان تنگاتنگ و سخت است، اما جذابیت بالایی دارد. به عنوان مثال در صورتی که پیمانکار در حوزه نازک‌کاری فعالیت می‌کند، باید تلاش کند بهتر از دیگران کار کند و با کیفیت و سرعت انجام کار، کارفرمایان بیشتری را جذب کند. به هر حال بهتر شدن و پیشرو بودن در حوزه فعالیت، بیشتر به خود فرد بستگی دارد.

در حقیقت پیروز کسی است که از مهارت بالا و تجربه زیاد برخوردار باشد. همچنین داشتن ارتباطات گسترده، رعایت اصول حرفه‌ای در کار، داشتن اخلاق خوش و برخورد خوب با دیگران به پیشرو بودن بسیار کمک می‌کند. به منظور پیشرو بودن، بیشتر از ابزارها و تجهیزات گران، داشتن مهارت‌های ارتباطی می‌تواند موثر باشد.

اصول پیمانکاری ساختمان

یکی از اصول اولیه مهمی که در پروژه‌های پیمانکاری ساختمان مطرح است، محاسبه میزان مصالح مورد نیاز است. پس از آن می‌توان نسبت به برآورد هزینه پروژه اقدام کرد. مشخص شدن این دو مسئله در طرح‌های عمرانی به عنوان اصولی مهم به شمار می‌روند و در متره و برآورد بررسی می‌شوند.

  • پیمانکار میزان مصالح مورد نیاز در طول پروژه را تعیین کرده و براساس برنامه آن‌ها را سفارش داده و تهیه می‌کنند.
  • پیمانکار برآورد هزینه مالی اجرای پروژه را انجام می‌دهد.

متره چیست؟

متره مقدار مصالحی را که برای اجرای یک پروژه مورد نیاز است یا در ساخت پروژه استفاده شده است، محاسبه می‌کند. این محاسبات در جداولی خاص انجام می‌شود که آن را به نام جدول صورت وضعیت می‌شناسند. افرادی که این تحلیل‌ها را انجام می‌دهند، مترور نام دارند.

برآورد چیست؟

در صورتی که مقادیری که در قسمت متره حاصل شده قیمت‌گذاری شوند، برآورد قیمت پروژه نام دارد.

دو هدف اساسی در متره و برآورد

  • مشخص کردن میزان مصالح مصرفی، نیروی کار براساس تخصص و تعداد و ماشین‌آلات براساس نوع و تعداد و مدت زمان حضور آن‌ها در پروژه
  • مشخص کردن برآورد قیمت پروژه که یک مرحله قبل از اجرای پروژه، بودجه مورد نیاز را پیش‌بینی می‌کند. مرحله بعد هم در حین اجرای پروژه انجام می‌شود که غالبا به شکل صورت وضعیت ارائه می‌کنند.

اصولی که در پیمانکاری ساختمان باید مورد توجه قرار گیرند

  • پیمانکار ساختمانی باید با اصول و نحوه مدیریت پروژه‌های عمرانی آشنا باشد. این اصول شامل برنامه زمان‌بندی ساخت و تکمیل پروژه و کنترل آن است.
  • پیمانکار لازم است از ابتدای پروژه تا انتهای آن، برنامه‌ریزی کند و با هماهنگی‌های صورت گرفته بتواند پروژه ساختمانی را کنترل و نظارت کند.
  • پیمانکار باید بداند که در این پروژه هدف اصلی، حرکت در جهت اجرای خواسته‌های کارفرما است. به این ترتیب یک بنای جدید باید ساخته شود که از لحاظ کارکرد و هزینه به‌صرفه، معقول و مطلوب باشد.

قرارداد پیمانکاری ساختمان صفر تا صد

به منظور اجرای صحیح پروژه‌های ساختمانی، لازم است فعالیت‌هایی از طرف کارفرما برای پیمانکار ساختمان تعیین شود. پیمانکار و کارفرما می‌توانند به عنوان یک شخص حقیقی یا حقوقی وارد عمل شوند. تعریف وظایف پیمانکار باید از طریق ساز و کار قانونی صورت بگیرد تا همه مراحل کار از ابتدا تا پایان برای طرفین کاملا روشن و مشخص باشد.

تنظیم قرارداد پیمانکاری ساختمان به عنوان یک راهکار حقوقی شناخته می‌شود که موجب ایجاد اطمینان و اعتماد بیشتر طرفین به یکدیگر می‌شود. همچنین این قرارداد باعث منظم‌تر شدن کارها در ابتدا و همچنین در حین اجرای پروژه می‌گردد.

 

موضوعات مهمی که در تنظیم قرارداد پیمانکاری باید به آن‌ها دقت شود

  • در قرارداد تنظیم‌شده لازم است مشخصات کامل و دقیق پیمانکار و کارفرما درج شود.
  • مدت زمانی که پیمانکار برای اجرای کامل پروژه تخمین می‌زند، در این قرارداد قید شود.
  • مبلغی که کارفرما و پیمانکار به توافق رسیده‌اند، در این قرارداد باید مشخص شود.
  • لازم است تعهداتی که هر دو طرف نسبت به یکدیگر دارند، به همراه اختیارات آن‌ها به صورت شفاف در قرارداد مشخص شود.
  • زمان دقیق پایان قرارداد و شرایطی که برای فسخ قرارداد تعیین می‌شود، در آن ذکر شود.

اما لازم است پیمانکار پیش از امضای هر قراردادی، صفر تا صد آن را به صورت کامل و با جزئیات بررسی کند. به این ترتیب ابتدا باید پیمانکار نقشه‌ها را بررسی کرده و با توجه به مشخصات فنی پروژه، هزینه‌های اجرای آن را برآورد کند.

پس از برآورد هزینه‌ها، لیستی توسط پیمانکار به کارفرما ارائه می‌شود و پس از تایید کارفرما، پیمانکاران کار خود را آغاز می‌کنند. البته لازم به ذکر است که این هزینه‌ها به صورت یکجا در اختیار پیمانکاران قرار نمی‌گیرد. بلکه براساس پیشرفت کار و به صورت مرحله به مرحله این هزینه‌ها به پیمانکاران پرداخت می‌شود.

پیمانکار در طول پروژه مسئولیت نگهداری از مصالح و تجهیزات خریداری‌شده را بر عهده دارد. همچنین حراست کارگاه و امور مربوط به بیمه کارگران همگی بر عهده پیمانکار است. کلیه جزئیاتی که به آن‌ها اشاره شد، در قرارداد پیمانکاری ساختمان مشخص است و پس از امضا باید طرفین به آن‌ها پایبند باشند.

مفاد قرارداد پیمانکاری ساختمان

  • ذکر مشخصات کامل طرفین در قرارداد
  • تعیین موضوع دقیق قرارداد اعم از بازسازی، نوسازی و …
  • ذکر زمان اجرای قرارداد
  • ذکر میزان حق‌الزحمه اجرای پروژه
  • اشاره به پرداخت هزینه قرارداد
  • قید کردن تعهدات یا وظایف پیمانکار
  • قید کردن تعهدات یا وظایف کارفرما
  • ذکر قوانین مربوط به توقف پروژه یا تخلف

به منظور انجام پروژه‌های پیمانکاری ساختمان باید به سراغ بهترین شرکت‌های پیمانکاری رفت. انتخاب شرکت معتبر پیمانکاری کمک می‌کند پروژه در سریع‌ترین زمان، به بهترین شکل و با صرف مناسب‌ترین هزینه اجرا و تکمیل شود.

هلدینگ رسا علاوه بر انجام کارهای ساخت و ساز، به تولید انواع مصالح ساختمانی نیز مشغول است. به منظور حصول نتیجه بهتر، با کارشناسان ما تماس بگیرید و از خدمات ما بهره‌مند شوید.

Scroll to Top
اسکرول به بالا